Crnogorske palačinke sa šljivovicom

Crnogorske palačinke sa šljivovicom

Potrebno je (za 6 osoba):
  • 1 dl mlijeka
  • 25 g margarina
  • 25 g kukuruznog brašna
  • 4-5 jaja
  • 150 g pekmeza od šljiva
  • 30 suvih šljiva
  • 3 klinčića
  • kora od pola limuna
  • mali komad cimeta
  • malo cimeta u prahu
  • 150 g šećera
  • 4 cl vinjaka
  • 5 cl šljivovice
  • 1 dl pavlake
Način pripreme:

Od mlijeka, margarina i kukuruznog brašna umijesite testo i postepeno mu dodajte 4-5 jaja. Od te mase ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na rešo da bi ostale tople.
Od 1/2 l vode, 120 g šećera, klinčića, cimeta i limunove kore skuvajte šećerni sirup, procijedite ga, pa u njemu prokuvajte suve šljive koje ste već prije toga namočili, ocijedite ih i izvadite im koštice. Sirup ponovo procijedite, ukuvajte i aromatizujte s vinjakom i 4 cl šljivovice.

Serviranje:

U bakarnom tiganju sa drškom zagrijte 50 g putera, položite nafilovane palačinke, dodajte šljive iz kojih ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrijte do ključanja. Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2 palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašičicom soka, ukrasite kašikom pavlake i pospite sa malo šećera i cimeta. Prijatno  

Нема коментара :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by Jinx

Постави коментар