Potrebno
je (za 6 osoba):
Način
pripreme:
- 1 dl mlijeka
- 25 g margarina
- 25 g kukuruznog brašna
- 4-5 jaja
- 150 g pekmeza od šljiva
- 30 suvih šljiva
- 3 klinčića
- kora od pola limuna
- mali komad cimeta
- malo cimeta u prahu
- 150 g šećera
- 4 cl vinjaka
- 5 cl šljivovice
- 1 dl pavlake
Od mlijeka, margarina i
kukuruznog brašna umijesite testo i postepeno mu dodajte 4-5 jaja. Od te mase
ispecite 12 malih tankih palačinki, svaku tanko premažite pekmezom, uvijte ih i stavite na
rešo da bi ostale tople.
Od 1/2 l vode, 120 g šećera,
klinčića, cimeta i limunove kore skuvajte šećerni sirup, procijedite ga, pa u
njemu prokuvajte suve šljive koje ste već prije toga namočili, ocijedite ih i
izvadite im koštice. Sirup ponovo procijedite, ukuvajte i aromatizujte s
vinjakom i 4 cl šljivovice.
Serviranje:
U bakarnom tiganju sa drškom
zagrijte 50 g putera, položite nafilovane palačinke, dodajte šljive iz kojih
ste izvadili koštice i malo pripremljenog sirupa, pa sve to zagrijte do
ključanja. Flambirajte ostatkom šljivovice. Na tople tanjire postavite po 2
palačinke i po 5 šljiva, prelijte ih kašičicom soka, ukrasite kašikom pavlake i
pospite sa malo šećera i cimeta. Prijatno ツ
Нема коментара :
Постави коментар