Potrebno je:
- 250 g brašna
- malo soli i šećera
- 5 jaja
- 1 dl mlijeka
- 25 g putera
- ulje
Za fil:
- 600 g jabuka
- puter
- 2 cl kalvadosa
- 30 g suvog grožđa
- 100 g nugat smjese
- 20g šećera
- 400 g jabuka
- 50 g šećera
- petlja od 1 limuna
Pripremiti tijesto i ispeći što tanje palačinke. Za fil oljuštiti jabuke, odstraniti im sjemenke i isjeći ih napola, a zatim isitniti na kockice veličine 5 mm. Dodati puter i vodu i skuvati. Dovoljno je da se kuvaju nekoliko minuta. Promiješati, dodati kalvados, flambirati, a zatim dodati suvo grožđe, isitnjenu nugat smjesu i šećer.
Pripremiti petlje. Lijep i svjež limun oljuštiti nožićem za ljuštenje jabuka. Trakice prokuvati u 3/4 litra ključale vode i ohladiti. Ponoviti postupak još jednom kako bi limunova kora izgubila gorčinu. Zatim istu koru kuvati u rijetkom sirupu (50 grama šećera i 1 dl vode) 5-10 minuta na tihoj vatri. U vodu se može dodati i nekoliko kapi sirupa od šipka kako bi limun dobio boju.
Za prsten od jabuka izabrati dvije lijepe jabuke prečnika 8 cm, oljuštiti ih i isjeći na prstenove debljine 1 cm. Poprskati sa malo limuna i vode, dodati 50 grama šećera i pustiti da provri. Izvaditi kolutove jabuka na tanjir.
Palačinke okrenuti tako da jače pečena strana bude unutra i filovati ih. Za svaku palačinku treba predvidjeti punu kašiku mlakog fila. Podići krajeve palačinke kako bi se dobio oblik kese. Krajeve pričvrstiti omčom od korice limuna ili provući kroz prsten od jabuka. Dobijene "kese" poslagati na tanjir premazan puterom, posuti šećerom u prahu i staviti u vruću rernu da krajevi porumene. Oko palačinki staviti mlaku kašu od kajsija. Prijatno! ツ
Нема коментара :
Постави коментар