Nije važno da li više volite slatke ili slane palačinke. Na ovom blogu možete pronaći poneki recept za svaku vrstu, a dobro je poznato da se o ukusima ne raspravlja. Ako se ovde nalazi barem jedan recept koji Vam se sviđa, onda je blog ispunio svoju namjenu. Prijatno! ツ

Sojine palačinke u crvenom umaku

Sojine palačinke u crvenom umaku

Potrebno je (za dvije osobe):

  • 1/2 kg brašna
  • 3 dl mlijeka (možete koristiti i sojino) 
  • 5-6 dl vode 
  • prstohvat soli 
  • prstohvat kurkume 
Promiješati prvo suve sastojke, zatim dodati mlijeko i vodu.
Poželjno je da mlijeko i voda budu sobne temperature.
Za nadjev: 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 mala kašičica sojinog sosa 
  • 70 g sojinih ljuskica 
  • 1 manja glavica luka 
  • 1 bijeli luk 
  • malo celera 
  • so, biber, crvena slatka paprika, origano 
  • malo muškatnog oraščića 
  • 1 kašika paradajz sosa 
Potrebno za crveni umak
  • 1 dl soka od paradajza
  • pola svježe crvene paprike
  • malo peršuna
  • so, biber
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašike biljnog ulja
Način pripreme:
Pripremimo četiri do šest palačinki i punimo ih nadjevom. Sojine ljuskice prokuvamo oko pet minuta u vodi kojoj smo dodali jednu malu kašičicu sojinog sosa. Zatim ih iscijedimo i stisnemo kako bismo odstranili suvišnu vodu. Crveni i bijeli luk iseckamo na sitno, pa ga pržimo na ulju dok ne postane staklast i blago žute boje.
Zatim mu dodamo oko dvije kašike narendanog celera i dinstamo još par minuta, te dodamo sojine ljuskice. Dinstamo još oko tri do četiri minuta, a zatim dodamo začine. Pustimo da se smjesa malo ohladi i zatim punimo palačinke.
Palačinke punimo tako da smjesu podijelimo na četiri ili šest dijelova (zavisi koliko ih pripremamo). Smjesu stavimo u sredinu palačinke po širini, i zatim krajeve okrenemo prema unutra za otprilike 2-3 cm.
Gornji i donji neokrenuti deo palačinke sada savijemo prema unutra. Lijevi i desni deo još pričvrstimo čačkalicama i sad su palačinke spremne za paniranje.


Crveni umak:

Na pola kašike ulja pirjajte sitno iseckanu papriku i kada je već sasvim mekana dodajte joj sok od paradajza i ostatak začina. Prokuvajte još nekoliko minuta, pa tako pripremljen umak izmiksujte mikserom dok se paprika ne pretvori u fini umak. Dodajte maslinovo ulje i vaš umak je gotov. Servirati vruće i ukrasiti po želji. Prijatno! ツ

1 коментар :