Nije važno da li više volite slatke ili slane palačinke. Na ovom blogu možete pronaći poneki recept za svaku vrstu, a dobro je poznato da se o ukusima ne raspravlja. Ako se ovde nalazi barem jedan recept koji Vam se sviđa, onda je blog ispunio svoju namjenu. Prijatno! ツ

Šumadijska torta sa palačinkama

Šumadijska torta sa palačinkama

POTREBNO JE
  • 10 palačinki
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 ml bagremovog meda
  • 100 ml mlijeka
  • 500 g suvih šljiva
  • 50 ml rakije prepečenice
  • 150 ml slatke pavlake
  • 4 bjelanca
  • 250 g šećera
  • kesica vanilin šećera
PRIPREMA
Orahe prelijte vrućim mlijekom, dodajte med i vanilin šećer. Zatim dodajte 400 grama sitno sječenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu. Belanca i šećer dobro umutite u čvrsti snijeg i premažite cijelu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju. Prijatno! ツ

3 коментара :

  1. Анониман09 март, 2013 20:36

    Jako lepo! Za manje vredne domacice preporucujem i slane rozen kore umesto palacinki. ;)

    ОдговориИзбриши
  2. kalorijska bomba!!!! skoro sam probala, skocio mi pritisak! obicne palacinke, kao sto moja mama pravi, su zakon!

    ОдговориИзбриши
  3. Šumadijske palačinke nisu tradicionalni recept, već umotvorina Miće Stojanovića kuvara, tvroca Karađoređeve šnicle i steka "NJegoš"...Izmišljene su povodom susreta Tito - De Gol koji se nikada nije dosgodio ali recept je opstao do današnjih dana. Inače su na meniu skupštine Srbije već 50 godina. Karakteriše ih ukus ali i forma, simbolizuju nacionalnu kapu-šajkaču, a pola jezgra oraha Kokardu. Tražene su i u srpskim restoranim u inostranstu. Prijatno

    ОдговориИзбриши