POTREBNO JE
- 10 palačinki
- 300 g mljevenih oraha
- 100 ml bagremovog meda
- 100 ml mlijeka
- 500 g suvih šljiva
- 50 ml rakije prepečenice
- 150 ml slatke pavlake
- 4 bjelanca
- 250 g šećera
- kesica vanilin šećera
PRIPREMA
Orahe prelijte vrućim mlijekom, dodajte med i vanilin šećer. Zatim dodajte 400 grama sitno sječenih šljiva koje ste prethodno prelili rakijom. Kada se fil ohladi, dodajte ulupanu pavlaku i filujte palačinke, te ih slažite jednu na drugu kao tortu. Belanca i šećer dobro umutite u čvrsti snijeg i premažite cijelu tortu i ukrasite preostalim suvim šljivama iz prepečenice. Tortu zatim stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pecite oko četiri minuta da blago porumeni i dobije vatrenu boju. Prijatno! ツ
Jako lepo! Za manje vredne domacice preporucujem i slane rozen kore umesto palacinki. ;)
ОдговориИзбришиkalorijska bomba!!!! skoro sam probala, skocio mi pritisak! obicne palacinke, kao sto moja mama pravi, su zakon!
ОдговориИзбришиŠumadijske palačinke nisu tradicionalni recept, već umotvorina Miće Stojanovića kuvara, tvroca Karađoređeve šnicle i steka "NJegoš"...Izmišljene su povodom susreta Tito - De Gol koji se nikada nije dosgodio ali recept je opstao do današnjih dana. Inače su na meniu skupštine Srbije već 50 godina. Karakteriše ih ukus ali i forma, simbolizuju nacionalnu kapu-šajkaču, a pola jezgra oraha Kokardu. Tražene su i u srpskim restoranim u inostranstu. Prijatno
ОдговориИзбриши