Potrebno je:
- 3 parčeta pilećih prsa bez kosti
- 1/4 šolje putera
- 4 šolje šampinjona (prepolovljenih)
- 1 crveni luk
- 1 bijeli luk
- prstohvat soli i bibera
- 1/4 šolje bijelog vina (Sherry)
- 1/4 šolje brašna
- 2 šolje pilećeg temeljca
- 1 šolja mlijeka
- 1 žumance
- 1 šolja rendanog Gauda sira
U šerpu sa ključalom vodom obarite piletinu da sredina izgubi crvenu boju (oko 12 minuta). Potom izvadite meso na dasku, nasijecite i ostavite da se hladi.
U međuvremenu u tavu stavite 1 kašiku putera, šampinjone, crveni i bijeli (sitno nasjeckan) luk, sa malo soli i bibera, pa sve propržite dok sastojci ne dobiju zlatno-žutu boju. Zatim dodajte bijelo vino, pa ostavite da vri 2-3 minuta na laganoj vatri dok sva tečnost u potpunosti ne ispari. Kad je gotovo, masu prespite u zdjelu sa piletinom.
U dublju tavu sipajte preostali puter, pa na srednjoj temperaturi propržite brašno, konstantno miješajući oko 2 minuta da dobije zlatnu boju. Sipajte potom pileći temeljac, mlijeko, žumance, malo soli i bibera pa pustite da proključa. Smanjite temperaturu i ostavite da vri oko 8-9 minuta uz konstantno miješanje, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte rendanu Gaudu i dobro promiješajte.
2 šolje ovog sosa odvojite sa strane, ostatak pomiješati sa piletinom i šampinjonima. Fil i sos zatim staviti u frižider nekoliko sati da se ohladi i zgusne.
U staklenu vatrostalnu posudu (može i dublja tepsija) razmazati 1/2 šolje sosa, palačinke filovati sa filom od piletine i šampinjona, pa ređati u posudu. Preko svake palačinke posuti malo sosa. Ovako filovane palačinke zapeći na 200°C oko 30 minuta. Prijatno! ツ
Нема коментара :
Постави коментар