Nije važno da li više volite slatke ili slane palačinke. Na ovom blogu možete pronaći poneki recept za svaku vrstu, a dobro je poznato da se o ukusima ne raspravlja. Ako se ovde nalazi barem jedan recept koji Vam se sviđa, onda je blog ispunio svoju namjenu. Prijatno! ツ

Palačinke sa piletinom i šampinjonima u sosu od sira

Palačinke sa piletinom i šampinjonima u sosu od sira

Potrebno je:
  • 3 parčeta pilećih prsa bez kosti
  • 1/4 šolje putera
  • 4 šolje šampinjona (prepolovljenih)
  • 1 crveni luk
  • 1 bijeli luk
  • prstohvat soli i bibera
  • 1/4 šolje bijelog vina (Sherry)
  • 1/4 šolje brašna
  • 2 šolje pilećeg temeljca
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 žumance
  • 1 šolja rendanog Gauda sira
PRIPREMA:
U šerpu sa ključalom vodom obarite piletinu da sredina izgubi crvenu boju (oko 12 minuta). Potom izvadite meso na dasku, nasijecite i ostavite da se hladi. 

U međuvremenu u tavu stavite 1 kašiku putera, šampinjone, crveni i bijeli (sitno nasjeckan) luk, sa malo soli i bibera, pa sve propržite dok sastojci ne dobiju zlatno-žutu boju. Zatim dodajte bijelo vino, pa ostavite da vri 2-3 minuta na laganoj vatri dok sva tečnost u potpunosti ne ispari. Kad je gotovo, masu prespite u zdjelu sa piletinom. 

U dublju tavu sipajte preostali puter, pa na srednjoj temperaturi propržite brašno, konstantno miješajući oko 2 minuta da dobije zlatnu boju. Sipajte potom pileći temeljac, mlijeko, žumance, malo soli i bibera pa pustite da proključa. Smanjite temperaturu i ostavite da vri oko 8-9 minuta uz konstantno miješanje, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte rendanu Gaudu i dobro promiješajte.

2 šolje ovog sosa odvojite sa strane, ostatak pomiješati sa piletinom i šampinjonima. Fil i sos zatim staviti u frižider nekoliko sati da se ohladi i zgusne. 

U staklenu vatrostalnu posudu (može i dublja tepsija) razmazati 1/2 šolje sosa, palačinke filovati sa filom od piletine i šampinjona, pa ređati u posudu. Preko svake palačinke posuti malo sosa. Ovako filovane palačinke zapeći na 200°C oko 30 minuta. Prijatno! ツ

Нема коментара :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by Jinx

Постави коментар