Potrebno je:
- 3 kašike Basmati riže (dugo zrno)
- fina morska so
- 1/2 šolje nezaslađenog kokosovog mlijeka
- 1/3 šolje punomasnog mlijeka
- 2 jaja
- 1 kašika mekog brašna
- 3 kašike putera
- šećer u prahu
- mješano svježe voće (po želji)
U manju šerpicu sipajte 1/2 šolje vode, Basmati rižu i prstohvat soli. Nakon što voda proključa, smanjite temperaturu i ostavite da vri još 10-ak minuta. Sklonite sa vatre, pa ostavite još 5 minuta da se riža prohladi i apsorbuje preostalu tekućinu.
U blender potom sipajte rižu, kokosovo mlijeko i mlijeko i promiksajte da se masa izjednači. Zatim dodajte jaja, brašno i prstohvat soli, pa još jednom izmiksajte masu. Masu potom prespite u zdjelu.
Palačinke pripremite na klasičan način: umutite potrebne sastojke (šolja brašna, 1,5 šolje mlijeka, malo soli i šećera, 2 kašike ulja i 2 jaja), pa pecite u podmazanoj tavi.
Svaku palačinku potom filujte smjesom od riže, pa redajte na tanjir. Preko pospite šećerom u prahu a po želji možete dodati i neko svježe bobičasto voće. Prijatno! ツ
Jeste li znali da: Basmati riža je varijacija riže koja tradicionalno potiče iz Indije i Pakistana. Bogata je vitaminom B-6 a sadrži još kalcium, magnezium i željezo.
Нема коментара :
Постави коментар