Potrebno je za sirup:
- 1 dl svježe cijeđenog soka od narandže
- 1 šolja šećera u prahu
- 1 štapić cimeta
- 1 narandža, oguljena
- 1/2 šolje javorovog sirupa
- 250g rikota sira
- 125ml mlijeka
- 2 jaja
- narendane kore od 1/2 narandže
- 100g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 supena kašika šećera u prahu
- prstohvat soli
- malo putera
- 4 komada pršuta tanko izrezanog (po želji i više)
Sirup napraviti na sledeći način. U tavu staviti sok od narandže, šećer i sredinu iz štapića cimeta. Masu promiješati pa pustiti da provri. Ostaviti da kuva još 10 minuta dok sve ne postane gusto i sirupasto. Potom skinuti sa vatre i dodati javorov sirup.
Za palačinke: zajedno umiješati rikota sir, 2 žumanca i mlijeko, zatim dodati brašno, šećer i prašak za pecivo. Kad je smjesa dobro umućena, dodati narendanu koru od narandže.
U posebnom sudu pjenasto umutiti preostala 2 bjelanca pa ih lagano rukom umiješati u smjesu za palačinke.
U zagrijanu tavu dodati malo putera, pa peći palačinke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Palačinke ređati na tanjir, preliti toplim sirupom od narandže i javora a odozgo staviti prethodno grilovane komadiće pršuta. Služiti sa svježe cijeđenim sokom od narandže ili bijelom kafom. Prijatno! ツ
Нема коментара :
Постави коментар