Palačinke sa rikota sirom i hrskavim pršutom u javorovom sirupu

Palačinke sa rikota sirom, hrskavim pršutom u javorovom sirupu


Potrebno je za sirup: 
  • 1 dl svježe cijeđenog soka od narandže
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 1 štapić cimeta
  • 1 narandža, oguljena
  • 1/2 šolje javorovog sirupa
Za palačinke:
  • 250g rikota sira
  • 125ml mlijeka
  • 2 jaja
  • narendane kore od 1/2 narandže
  • 100g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 supena kašika šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • malo putera
  • 4 komada pršuta tanko izrezanog (po želji i više)
Priprema:
Sirup napraviti na sledeći način. U tavu staviti sok od narandže, šećer i sredinu iz štapića cimeta. Masu promiješati pa pustiti da provri. Ostaviti da kuva još 10 minuta dok sve ne postane gusto i sirupasto. Potom skinuti sa vatre i dodati javorov sirup.
Za palačinke: zajedno umiješati rikota sir, 2 žumanca i mlijeko, zatim dodati brašno, šećer i prašak za pecivo. Kad je smjesa dobro umućena, dodati narendanu koru od narandže.
U posebnom sudu pjenasto umutiti preostala 2 bjelanca pa ih lagano rukom umiješati u smjesu za palačinke.

U zagrijanu tavu dodati malo putera, pa peći palačinke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Palačinke ređati na tanjir, preliti toplim sirupom od narandže i javora a odozgo staviti prethodno grilovane komadiće pršuta. Služiti sa svježe cijeđenim sokom od narandže ili bijelom kafom. 
Prijatno! ツ  

Нема коментара :

Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by Jinx

Постави коментар